Wekelijkse weerspiegeling wk 6 2023

   10 februari 2023   

Afgelopen maandag heb ik een meditatie gedaan die ik ‘Tijd nemen voor processen’ heb genoemd. Het nieuws van de aardbevingen in Turkije en Syrië had ik toen nog niet gehoord. Want daarvoor geldt het omgekeerde. Het proces dat zich daar afspeelt is een race tegen de klok. Men kan het zich niet permitteren om de tijd te nemen… Ik merkte dat het me zwaar trof, mede omdat ik in 2008 precies in dat gebied rondgereisd heb.

De mensen die ik daar heb gezien, en ontmoet. Leven die nog? (Dat heb ik me over de mensen in Syrië, toen daar de oorlog uitbrak, al veel vaker afgevraagd. Maar nu vraag ik het me ook af over al die mensen in Turkije.) Geschokt ben ik door de beelden op TV, en wat ik lees in de kranten. Ik merk dat het me enorm raakt en dat ik diep verdrietig ben. De ellende, de wanhoop. Ik heb moeite om ermee om te gaan, en mijn hart gaat uit naar de mensen die getroffen zijn.

Wereldwijd zijn er zoveel mensen in nood. De oorlog in Oekraïne, die deze maand al een jaar aan de gang is. De mensen in Iran die al jarenlang onderdrukt worden, en vermoord. Protesten die dit keer in gang gezet werden omdat men terecht boos is vanwege de moord op een jonge vrouw die haar hoofddoek niet op de juiste wijze droeg. China en Rusland die hun bevolking ook onderdrukken, en leugens voorschotelen. Noord Korea, dat nog erger is. De vrouwen die omkomen door geweld, vooral door een (ex)partner (in ons eigen land is er wekelijks zéker 1 slachtoffer). En zo kan ik helaas nog wel even doorgaan.

Gisteren hoorde ik dat Burt Bacharach, een man die prachtige liedjes gecomponeerd heeft, overleden is. Wel op de respectabele leeftijd van 94 jaar, maar toch. Het maakt me nog triester.

Wat me vooral triest maakt is dat mensen elkaar zoveel leed berokkenen. Zo’n aardbeving, daar kan je niks aan doen. Maar je moet er wel voor zorgen dat je degelijke, aardbevingsbestendige huizen bouwt in een omgeving die daar gevoelig voor is. Oorlogen, het onderdrukken en vermoorden van mensen… Vreselijk! En het zijn mijn medemensen die dat doen. Dát is vooral waar ik moeite mee, het leed dat wij als mensen zelf veroorzaken.

Laten we vooral tijd en energie stoppen in de goede dingen van het leven. Zoals mooie muziek. Daar wordt de wereld een beetje beter van. In een interview hoorde ik Burt Bacharach ook zeggen dat hij hoopte met zijn liedjes de mensen vrolijker te maken en ze te laten genieten. Ik heb me voorgenomen dat ik vanaf nu mijn favoriete liedje van hem een tijdje dagelijks ga beluisteren en meezingen.

Ik gebruik dan wel geen make up (meer), maar ik laat wel iedere ochtend mijn hart uitgaan naar de mensen en de wereld. Ik zeg geen gebedje, maar door dit liedje mee te zingen zet ik mijn hart open. Als we dat nu allemaal eens zouden doen. Zou de wereld daar niet een beetje mooier en beter van worden?

Ik wens iedereen (ondanks alle trieste en nare zaken die momenteel in de wereld gebeuren) een fijn weekend, en ik hoop jullie volgende week opnieuw te mogen ondersteunen in jullie eigen beoefening met een nieuw mindfulness momentje.

Nancy Meesters.


  • Afgelopen maandag heb ik een meditatie gedaan die ik ‘Tijd nemen voor processen’ heb genoemd. Het nieuws van de aardbevingen in Turkije en Syrië had ik toen nog niet gehoord.

  • Afgelopen maandag heb ik een meditatie gedaan die ik ‘je op je gemak voelen’ heb genoemd. Of in het Engels ‘be at ease’. Waarom zijn wij zo vaak NIET ‘at ease’?

  • Afgelopen maandag heb ik een meditatie gedaan die ik ‘aankomen’ heb genoemd. Veel mensen zijn nog aan het bijkomen van de feestdagen en ik merkte dat ik na mijn retraite ook nog aan moest komen.

  • Het nieuwe jaar ben ik begonnen met een EAMBA-retraite met als thema “Dimensies van vertrouwen”. Tijdens de retraite en de begeleiding stond het levensverhaal van de Boeddha, Siddhartha, centraal.

  • Een meditatie die ik ‘Hartverwarmende meditatie’ heb genoemd en een column van Remco Campert. Zie ook het mindfulness momentje van 19 december 2022.

  • Een meditatie die ik ‘Vriendelijk tegemoet treden’ heb genoemd. Met een gedicht van Rumi. Zie ook het mindfulness momentje van 12 december 2022.

  • Een meditatie die ik ‘Vriendelijke open aandacht’ heb genoemd. Met een gedicht van Martha Postlethwaite, vrij vertaald door Erik van den Brink. Zie ook het mindfulness momentje van 5 december 2022.

  • Een meditatie die ik ‘compassionele metgezel’ heb genoemd. Met een vriendelijk wezen dat in je voorstellingsvermogen opkomt. Zie ook het mindfulness momentje van 28 november 2022.

  • Een meditatie die ik ‘rust’ heb genoemd en ‘Practice what you preach’. Zie ook het mindfulness momentje van 21 november 2022.

  • Een meditatie die ik ‘veilige plek’ heb genoemd. Het nummer ‘What’s going on’ van Marvin Gaye is nog even actueel als toen het bijna 50 jaar geleden uit kwam. Zie ook het mindfulness momentje van 14 november 2022.

  • Een meditatie die ik ‘spelen’ heb genoemd. Maar wat is spelen eigenlijk? Zie ook het mindfulness momentje van 7 november 2022.

  • Een meditatie met de metafoor van het theater, kijken naar je ervaringen, alsof je kijkt naar een toneelstuk of opvoering in een schouwburg of theater. Zie ook het mindfulness momentje van 31 oktober 2022.

  • Tonglen is Tibetaans voor ‘geven en nemen’ (of ‘verzenden en ontvangen’), en verwijst naar een meditatie die beoefend wordt in het Tibetaans boeddhisme. Zie ook het mindfulness momentje van 24 oktober 2022.

  • Niks moeten of hoeven. Over dat we voortdurend van alles ‘moeten’, onszelf daarmee opjagen, en waar dat vandaan komt. Zie ook het mindfulness momentje van 17 oktober 2022.

  • Bewust worden van je lichaamshouding. Onze hersenen sturen signalen naar ons lichaam maar ons lichaam stuurt ook informatie terug. Zie ook het mindfulness momentje van 10 oktober 2022.

  • Over een meditatie waarbij de nadruk ligt op kalmerend ademen en een zacht gezicht. Deze oefening komt uit de opleiding Compassionate Focused Therapy van Paul Gilbert waar ik afgelopen september mee begonnen ben. Zie ook het mindfulness momentje van 3 oktober 2022.

  • Over het gedicht ‘Hotel’ van Remco Campert, gedachten en dat we van binnen hetzelfde zijn. Zie ook het mindfulness momentje van 1 augustus 2022.

  • Over het gedicht ‘Zelfs morgen…’ van Remco Campert, Thich Nath Hahn en dat we anderen en onze omgeving nodig om onszelf te kunnen ervaren en te leren kennen. Zie ook het mindfulness momentje van 25 juli 2022.

  • Over het gedicht Notitie van Remco Campert en een thema in de kunst dat “vanitas” heet. Zie ook het mindfulness momentje van 18 juli 2022.

  • Over de gedichten van Remco Campert en dat een gedicht vorm krijgt op het moment van ontstaan en wat dat met jazz te maken heeft. Zie ook het mindfulness momentje van 11 juli 2022.

  • Over het boek ‘Cleese over het leven’ ( Life and how to survive it) van Robin Skynner en John Cleese, en over humor en verbinding. Zie ook het mindfulness momentje van 4 juli 2022.

  • Over het boek ‘Cleese over het leven’ ( Life and how to survive it) van Robin Skynner en John Cleese en een gedicht van Leonard Jacobson. Zie ook het mindfulness momentje van 27 juni 2022.

  • Over het stuk ‘Je kunt de golven niet tegenhouden: leer surfen’ uit het boek ‘Waar je ook gaat daar ben je’ van Jon Kabat-Zinn en over de yogaleraar Swami Satchidananda. Zie ook het mindfulness momentje van 20 juni 2022.

  • Over het gedicht ‘Wat is het’ van Erich Friend, de tekenfilm ‘Inside Out’ van Disney Pixar en het boek van Paul Ekman ‘Gegrepen door emoties’. Zie ook het mindfulness momentje van 13 juni 2022.

  • Het gedicht Love after love als geweldige uitnodiging om jezelf lief te hebben en te genieten van je leven. Zie ook het mindfulness momentje van 6 juni 2022.

  • Over het oude indianenverhaal van de twee wolven. Zie ook het mindfulness momentje van 30 mei 2022.

  • Over verschillende vormen en manieren van luisteren en een gedicht van Leo Buscaglia. Zie ook het mindfulness momentje van 23 mei 2022.

  • Over vermaak en verpoos en een gedicht van Ramsey Nasr. Zie ook het mindfulness momentje van 16 mei 2022.

  • Over ziek zijn en een gedicht van Annie M.G. Schmidt. Zie ook het mindfulness momentje van 25 april 2022.

  • Over Edith Eger, een van de meest toonaangevende (misschien wel de beste) traumatherapeuten ter wereld. Schrijfster van het boek “Het Geschenk” waarvan ik het slotwoord grotendeels heb voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 4 april 2022.

  • Over Edith Eger, een van de meest toonaangevende (misschien wel de beste) traumatherapeuten ter wereld. Schrijfster van het boek “Het Geschenk” waarvan ik het slotwoord grotendeels heb voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 4 april 2022.

  • Interrelationship, gedicht van Thich Nhat Hanh, voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 28 maart 2022.

  • Twee gedichten van de Nederlandse schrijvers ‘Verzet’ van Remco Campert en een stukje uit ‘Vrede’ van Leo Vroman, voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 21 maart 2022.

  • Gedicht ‘Een krijgszuchtige tijd’ van Marieke Lucas Rijneveld, voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 14 maart 2022.

  • Gedicht ‘Toevlucht Zoeken’ van Thich Nhat Hanh, voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 7 maart 2022.

  • Gedicht ‘Noem me bij mijn ware namen.’ van Thich Nhat Hanh, voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 28 februari 2022.

  • Voorleessessie ‘Lopend Mediteren’ uit ‘Waar je ook gaat daar ben je’ van Jon Kabat-Zinn, voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 21 februari 2022.

  • Twee gedichten van Rutger Kopland ‘Wandeling’ en ‘Enkele andere overwegingen’, voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 14 februari 2022.

  • Gedicht ‘Inchecken bij jezelf’ uit het boek “Terug naar het hart” van Eveline Brandt & Joost van den Heuvel Rijnders, voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 7 februari 2022.

  • Gedicht ‘Neem mijn hand’ uit Wandelen in Vreugde van Thich Nhat Hanh, voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 31 januari 2022.

  • Handvest voor compassie – Karen Armstrong, voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 24 januari 2022.

  • Open plek. Gedicht van Martha Postlethwaite, vrij vertaald door Erik van den Brink, voorgelezen tijdens de meditatie van maandag 17 januari 2022.

  • Over inlevingsvermogen n.a.v. het voorlezen van het stuk “Geen reden tot optimisme…” uit “Het vrolijke winterboek boek” van Margreet Dolman en Dominee Gremdaat tijdens de meditatie van afgelopen maandag.

  • Over “Het anti-honden boek” van Hans Dorrestijn.

  • Over het boek “De kikvors en de flamingo” van Midas Dekkers.

  • Over het boek “Een hart onder de riem” van Toon Tellegen

  • Over het boek “Terug naar de markt” van Joost van den Heuvel Rijnders

  • Over 30NOW, de website die Joost van den Heuvel Rijnders samen met Dirk Wolbers in 2019 opgericht heeft. En over Nelson Mandela.

  • Over het boek van Jotika Hermsen “Botox of Boeddha”.

  • Over het boek van Jon Kabat-Zinn “Waar je ook gaat, daar ben je”.

  • Over het creëeren van aandacht en opmerkzaamheid en het boek “Aandacht is als zonneschijn” van Thich Nhat Hahn.

  • Wekelijkse weerspiegeling wk 6 2023

    Nancy Meesters - BIG-registratie als GZ-psycholoog